Zelfs de grootste namen in de paardensportwereld kijken op naar mensen, en belangrijke trainingsadviezen hebben hen geholpen om te winnen
7 manieren om te stoppen met dutten van je paard
Het is niet leuk om op een paard te rijden met de neiging om te dutten. Plotseling stoppen, weigeren vooruit te gaan of proberen rond te draaien kan beangstigend en soms gevaarlijk zijn. Hier zijn zeven tips om dit hinderlijke gedrag een halt toe te roepen
1. Is hij aan het dutten of aan het schrikken?
Deze zijn gemakkelijk te verwarren, maar het is belangrijk om het verschil te kennen. Spooken is wanneer je paard echt ergens bang voor is – misschien een geluid, een voorwerp of een plotselinge beweging.
Een dutje is wanneer je paard terughoudend is of weigert om in de richting te gaan die je wilt gaan. Het kan zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder ronddraaien, opfokken, bokken en het gevoel hebben dat hij naar huis leunt of hangt.
Oren zijn de giveaway. Een paard dat schrikt, wijst meestal naar voren, kijkend naar het ding dat hen bang heeft gemaakt. Als ze dutten, hebben hun oren de neiging om naar achteren te staan.
2. Identificeer het probleem
Een dutje doen komt vaak voort uit een fundamenteel probleem zoals gebrek aan vertrouwen, leiderschap, respect en/of vertrouwen tussen paard en ruiter.
Maar voordat je het toeschrijft aan slecht gedrag, sluit mogelijke medische oorzaken uit – zoals rugpijn en een slecht gebit – en zorg ervoor dat de tuigage van je paard goed past.
3. Houd rekening met je routines en gewoonten
Als je een van de vele ruiters bent die jongleert met paarden met werk, kinderen en een over het algemeen drukke levensstijl, creëer je misschien slechte gewoonten zonder je ervan bewust te zijn.
Heb je bijvoorbeeld de neiging om je schoolsessies bij de poort af te maken? Het is niet meer dan normaal als je krap op tijd bent, maar je paard zal snel leren dat het hek betekent dat het werk voorbij is en ernaar toe begint af te drijven. Als alternatief kan hij versnellen als je die kant op draait en achter je been vallen als je wegdraait.
Ga bij het hacken niet altijd in dezelfde richting en ga niet van de ene veldpoort naar de andere galopperen. Als je geen cirkelvormige routes hebt, varieer dan waar je je omdraait, zodat je paard een bepaald gebied niet associeert met naar huis gaan.
4. Evalueer uw relatie ter plaatse
Hoe moet je paard omgaan als je er niet op rijdt? Denk na over hoe hij zich op de grond gedraagt - goede manieren, zoals afstand nemen als je zijn stal betreedt en stil zijn om te leiden, zijn belangrijk. Als het paard de neiging heeft om de leiding te nemen en zijn geleider rond te duwen, kan dit gebrek aan vertrouwen en begrip ook onder het zadel tot problemen leiden.
5. Herken de waarschuwingssignalen
Elimineer alle tekenen van een dutje voordat ze de kans krijgen om te escaleren. Shane Borland, een Brits lid van het reiningteam dat gespecialiseerd is in lastige paarden, adviseert om de benen van het paard in beweging te houden als ze beginnen te dutten – zelfs als het zijwaarts is.
“Als je voelt dat je paard begint te slapen, houd dan zijn voeten in beweging en zijn nek gebogen”, adviseert Shane. “Door het paard voortdurend naar links en rechts te vragen, leert hij dat het gemakkelijker is om vooruit te gaan.
“In staat zijn om zijn achterhand te manoeuvreren, betekent ook dat je hem opnieuw kunt uitlijnen als hij probeert naar huis te keren.”
6. Zorg ervoor dat de basis op zijn plaats is
Als je je been erop zet, moet je paard reageren – of je nu aan het trainen bent of aan het hacken bent. Trap niet in de val van zeuren met je benen of hem laten pauzeren voordat hij reageert, en zorg ervoor dat je consistent bent in je verwachtingen – je paard zal niet leren reageren als je alleen verwacht dat hij onmiddellijk reageert op school , en laat hem dan wegkomen met een trage reactie tijdens het hacken.
Vervolg hieronder…
Vond dit leuk? Misschien vind je het ook leuk om deze artikelen te lezen…
Krediet: Jon Stroud
Trainers staan niet altijd bekend om hun tact of diplomatie. ‘Vertel het zoals het is’ is de volgorde van de
Krediet: Toekomst
7. Geef niet op
Als je zeker weet dat het paard een dutje doet in plaats van te schrikken, kom je misschien in de verleiding om hem mee naar huis te nemen en meer tijd in de arena door te brengen omdat je zelfvertrouwen is aangetast. Maar hoe meer tijd je paard in de arena doorbrengt, hoe erger het dutten waarschijnlijk wordt. Vraag een andere ruiter om hulp, of zoek iemand om je paard te voet te vergezellen om je te helpen voorbij de lastige plek te komen.
Nu je weet hoe je kunt voorkomen dat je paard een dutje doet, waarom meld je je dan niet aan voor het acht weken durende e-trainingsplan van Horse & Hound om je trainingsfocus te geven en je grondbeginselen te perfectioneren?
Het tijdschrift Horse & Hound, dat elke donderdag verschijnt, staat vol met het laatste nieuws en reportages, maar ook met interviews, specials, nostalgie, dierenarts- en trainingsadviezen. Ontdek hoe u kunt genieten het tijdschrift bezorgd elke week bij u thuis, plus opties om uw abonnement te upgraden om toegang te krijgen tot onze online service die u het laatste nieuws en rapporten brengt, evenals andere voordelen.
]
creditSource link